Kulcsszavak

Hazai konferenciák

Nincs megjeleníthető elem

Külföldi konferenciák

Nincs megjeleníthető elem

Még hogy a tudománynak nincs humora?!

2010.06.01. 23:12 biomedeng

Akik azt állítják, hogy a laborok félhomályában éjt nappallá tévő emberek, papírhalmok fölött görnyedő tudósok élete nem vicces, nyilván nem olvasták Dévényi Tibor - feltehetőleg nem minden ok nélkül népszerű könyvét, a Dr. Ezésez Géza karrierje avagy Tudósok és rágcsálókat.

A műben a szerző Dr. Ezésez Géza példáján összefoglalja a tudós lét örömeit és szenvedéseit a rögös úton pályaválasztástól kezdve a cikkíráson és a fokozatok megszerzésén keresztül egészen a várva várt sikerig és jól megérdemelt elimerésig. Az alkotást talán a szerző előszavával írhatjuk le legjobban:

 "A kutatói hivatás szeretetével és tiszteletével ajánlom
  e néhány fricskát mindazoknak,
  akik már tudnak saját magukon nevetni.
  Vagy legalábbis másokon.
"

                    Dévényi Tibor

 Részlet a műből: 

A Generalkrach

 

„A kezdeti és végállapot közötti legrövidebb út a Generalkrach.”
(A termodinamika V. fõtétele)

Egyszer valamit, valamikor, valahol az ember csak felfedez valami picikét. Lehet akkor hófúvás vagy tájfun, földrengés vagy árvíz, a felfedezés mámora mindent elsöprõ. Mindenki olyan kedvessé válik, minden olyan szép és jó. Egészen kicsi felfedezések is teljesen kiforgatják az embert. Egyszerûen képtelenség józanul felfogni, hogy az emberiség hogyhogy nem jött még erre rá? Hiszen ez a bizonyos dolog olyan logikus és egyszerû, hogy nem lehet elmenni mellette!
Tételezzük fel, hogy képzeletbeli tudósunk már tizedik éve az aranyhörcsögökben levõ A-vegyület átalakulását vizsgálja. Egyszer csak rádöbben, hogy az A-vegyületbõl B lesz, vagyis az egyenlet:

A ð B

A felismerést követõ percekben az egyenletet lobogtatva félig eszméletlenül az örömtõl végigrohan az intézeten. A gratulációkat visszafogva, szerényen fogadja.

 

A ð C + D + E.

Egyetlen logikus következtetése lehet csak, hogy rossz az aranyhörcsög. Újabb kísérlet. Az eredmény még megdöbbentõbb:

A ð F + G + H + W.

Egyetlen logikus következtetése lehet csak, hogy rossz az asszisztensnõ. Újabb kísérlet. Még megdöbbentõbb eredmény:

A ð X + Y + Z + 2W + 3U + ABC.

Ez a Generalkrach. Tudósunk elvonul. Erre több oka is van. Részben azért, hogy ily módon hárítsa el a még mindig áradó gratulációkat. Részben azért, mert Fõnökével sem óhajt találkozni, aki ugyancsak érdeklõdést tanúsít a felfedezés iránt. No meg azért is, hogy összeszedje maradék gondolatait eltompult agyában, mert most aztán döntõ rohamot kell indítania a Természet ellen, hiszen BIZTOS, hogy

A ð B.

Csak lehet, hogy a Természet ezt még nem tudja...

A bejegyzés trackback címe:

https://tudomanysarok.blog.hu/api/trackback/id/tr242049467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása