Kulcsszavak

Hazai konferenciák

Nincs megjeleníthető elem

Külföldi konferenciák

Nincs megjeleníthető elem

Szabad tudósnak szabad szoftvert

2010.05.21. 21:07 biomedeng

Manapság a tudományos élet elképzelhetetlen korszerű számítógépek és szoftverek nélkül.  A szoftver szabadságát hirdető FSF (Free Softvare Fundation) törekvései a szoftver szabadságát cálozzák. Az hogy egy szoftver szabad nem feltétlenül jelenti azt, hogy ingyen van, bár sok esetben ez a kát kritérium egyszerre teljesül, így a szoftverre fordított költségek jelentősen csökkenthetők. A szoftver szabadsága a forráskód nyíltságára utal, tehát a szoftver mellé a forráskódot is mellékelni kell, és a forráskódhoz a license által megszabott jogok járnak.

A tudományos világban szerencsére sokan gondoljuk úgy, hogy a tudás alapja a megosztás, ezért egyre több törekvés van arra, hogy a tudományos és tudományt támogató szoftverek nyílt kódúak legyenek. Ilyen kezdeményezés a The Openscience Project is, amely rengeteg tudományos területen hasznos szoftvert, linket tartalmaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudomanysarok.blog.hu/api/trackback/id/tr602021651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása